Zondagmiddag Blues

Zondag 14 april

Jezelf een middag onderdompelen in de wereld van de bluesmuziek. Dat kan op zondagmiddag 14 april. Twee films van ongeveer 60 minuten die ieder op eigen wijze een bijzondere inkijk geven in het leven rondom de bluesmuziek en van vele bijzondere bluesartiesten. Met authentieke beelden en geluidsopnamen. Beide films worden ingeleid door Jan Doense, artistiek directeur van Film by the Sea en tevens producent en regisseur van de film Cheesehead Blues.

Voor de muziek reist niemand minder dan Big Bo naar Terneuzen af.  Bo Brocken (1966, artiestennaam: Big Bo) speelt al meer dan 30 jaar zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf op akoestische en elektrische gitaar, steel dobro, “cigarbox” gitaar, snare drum, hi-hatt en bassdrum. In deze “one-man-band” setting speelt hij naast eigen werk voornamelijk blues-klassiekers uit de jaren ’30, ’40 en ’50 waarbij onversneden en vaak obscure Deltablues de boventoon voert.

Dit hele programma kunt u meebeleven voor de prijs van 10 euro. Dus één ticket voor twee films inclusief het optreden van Big Bo.

Programma
13.30 film ‘Rural Blues 1989’
14.30 pauze met alvast een voorproefje van Big Bo
15.00 film ‘Cheesehead Blues re-cut’
16.00 Optreden Big Bo
17.45 Einde

Voor tickets klik hier

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RURAL BLUES 1989

In 1989 maakten de Nederlandse bluesliefhebbers Ko de Korte (1943) en Tom Haarsma (1946) een road trip door het Diepe Zuiden van de Verenigde Staten, op zoek naar authentieke bluesartiesten zoals die in Nederland zelden meer optraden.

Het was hun bedoeling geluidsopnamen voor privégebruik te maken, maar behalve bandrecorders namen het tweetal ook een videocamera mee. De geluids- en beeldopnamen die ze maakten lagen jarenlang stil nadat Tom Haarsma kort na hun reis ziek werd en overleed. Pas enkele jaren geleden besloot Ko de Korte de beeldopnamen af te laten monteren. Het resultaat is RURAL BLUES 1989, een ongepolijst verslag van een muzikale rondreis door de bakermat van de delta- en hill country blues waarin een groot aantal inmiddels overleden bluesartiesten de revue passeert.

De geluidsopnamen droeg Ko de Korte in 2017 over aan Fat Possum Records, een in Oxford, Mississippi gevestigde platenmaatschappij die voor de ‘old school blues’ doet wat Ry Cooder met zijn Buena Vista Social Club project voor de Cubaanse muziek deed. Het is de bedoeling dat de opnamen gefaseerd op vinyl worden uitgebracht.

In RURAL BLUES 1989 zijn onder meer te zien Jessie Mae Hemphill, R.L. Burnside, Sam Carr, Frank Frost, T-Model Ford, James “Son” Thomas, Othar Turner, Wilburt Lee Reliford, James Archie. In totaal opnamen van 15 verschillende bluesartiesten, waarvan sommigen buiten hun eigen directe omgeving tot nu toe onbekend waren.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CHEESEHEAD BLUES RE-CUT

Adventures of a Dutchman in the Mississippi Delta

CHEESEHEAD BLUES RE-CUT is een muziekdocumentaire die zich afspeelt in Clarksdale, Mississippi, de geboorteplaats van de delta blues en het tweede thuis van Theo Dasbach, oprichter van het wonderbaarlijke Rock & Blues Museum.  

In 2011 maakte filmmaker Jan Doense een muzikale road trip door het Diepe Zuiden van de Verneigde Staten. Tijdens een bezoek aan Clarksdale – ooit de woonplaats van o.a. Muddy Waters, John Lee Hooker en Ike Turner - ontmoette hij de Nederlander Theo "Boogieman" Dasbach, een voormalig internationaal bankier die na zijn vervroegde pensioen besloot zijn enorme collectie blues en rock & roll memorabilia van Arum, Friesland over te hevelen naar Clarksdale, Mississippi. Dit werd het Rock & Blues Museum, een van de must-see attracties voor elke muziekliefhebber die Clarksdale bezoekt. 

Behalve eigenaar van het Rock & Blues Museum - dat in maart 2019 helaas zijn deuren permanent moest sluiten - is Theo ook een autodidactische muzikant, die dol is op 'barrelhousen in C', én de organisator van de jaarlijkse Second Street Blues Party, waar lokale beroemdheden optraden als wijlen T-Model Ford, Bill "Howl-N-Madd" Perry, Selwyn Cooper en Deak Harp om er maar een paar te noemen. 

CHEESEHEAD BLUES RE-CUT beschrijft niet alleen de avonturen van een Nederlander in de Mississippi Delta, maar portretteert ook een stad in een van de armste streken van de V.S., die erin geslaagd is zichzelf opnieuw uit te vinden door de blues levend te houden.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BIG BO 

Bo Brocken (1966, artiestennaam: Big Bo) speelt al meer dan 30 jaar zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf op akoestische en elektrische gitaar, steel dobro, “cigarbox” gitaar, snare drum, hi-hatt en bassdrum. In deze “one-man-band” setting speelt hij naast eigen werk voornamelijk blues-klassiekers uit de jaren ’20, ’30 en ’40 waarbij onversneden en vaak obscure Delta Blues de boventoon voert. Emotionele akoestische Blues, vlotte Ragtime en doorleefde Delta Blues, songs vol bezieling gebracht, worden doorspekt met virtuoos spel op slide-gitaar en rudimentair fingerpicking-werk.

Big Bo wint in 2015 de eerste prijs in de categorie solisten/duo’s, tijdens de prestigieuze Dutch Blues Challenge, de belangrijkste prijs voor Nederlandse Blues artiesten. In januari 2016 vertegenwoordigt Big Bo ons land tijdens de International Blues Challenge in Memphis USA, waar hij uit 2400 wereldwijde inschrijvingen de halve finale haalt, samen met 31 andere solisten/duo’s. Aansluitend verzorgt hij een uitstekende tournee langs de Juke Joints in Mississippi, daar waar het allemaal ooit begon.

Eind december 2015 verschijnt ook de nieuwe solo-cd “Traveling Riverside“. Dit 15 nummers tellende album kenmerkt zich door het integere en pure karakter ervan; Big Bo vindt het belangrijk om te laten horen hoe hij in al zijn puurheid klinkt en met dit album wilde hij het gevoel creëren van een live optreden. In 2016 wordt het album uitgeroepen tot Best Dutch Blues CD 2015. Big Bo heeft inmiddels 12 authentieke blues nummers uitgebracht op de nieuwe CD: getiteld “Preaching The Blues”, met muziek uit zijn nieuwe, gelijknamige theatervoorstelling. Deze voorstelling zal de komende jaren nog te zien zijn in de theaters en luistercafe’s.

Big Bo heeft zich verschillende stijlen binnen de Blues eigen gemaakt, van de noordelijke Chicago Blues tot diep in de Delta, van de Slave Hollers tot Gospel en Spiritual en van opwekkende Georgia Ragtime en Piedmont style tot swingende New Orleans Hokum. Nummers van onder meer Charley Patton, Muddy Waters, Robert Johnson, Skip James, Bukka White, maar ook Sister Rosetta Tharpe, Brownie McGhee, Blind Willie McTell en vele anderen worden op bezielde wijze vertolkt, waarbij de intentie en emotie van de authentieke Blues steeds bewaard blijft.

Het is fascinerend om te zien hoe deze man één wordt met zijn muziek. In het eigen werk, maar ook in de vertolkingen van traditionals klinkt altijd de eigen hand door en dat maakt Big Bo tot een unieke artiest. Daarnaast is Bo ook een uitstekend verteller en tijdens zijn optredens voorziet hij de muziek van de mooiste verhalen, anekdotes en gebeurtenissen uit de tijd van weleer.

 

Meer blues?
Op vrijdag 12 april vindt de Bluesroute Terneuzen plaats: www.bluestown.nl