Zondagmiddag Blues

Film gegevens

Lengte
1:20

Tickets kopen

zo. 14 april
13:30

Samenvatting

Zondagmiddag 14 april sluit het festival zich aan bij de Bluesroute in Terneuzen.

Jezelf een middag onderdompelen in de wereld van de bluesmuziek. Dat kan op zondagmiddag 14 april. Twee films van ongeveer 60 minuten die ieder op eigen wijze een bijzondere inkijk geven in het leven rondom de bluesmuziek en van vele bijzondere bluesartiesten. Met authentieke beelden en geluidsopnamen. Beide films worden ingeleid door Jan Doense, artistiek directeur van Film by the Sea en tevens producent en regisseur van de film Cheesehead Blues.

Voor de muziek reist niemand minder dan Big Bo naar Terneuzen af. Bo Brocken (1966, artiestennaam: Big Bo) speelt al meer dan 30 jaar zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf op akoestische en elektrische gitaar, steel dobro, “cigarbox” gitaar, snare drum, hi-hatt en bassdrum. In deze “one-man-band” setting speelt hij naast eigen werk voornamelijk blues-klassiekers uit de jaren ’30, ’40 en ’50 waarbij onversneden en vaak obscure Deltablues de boventoon voert.

Dit hele programma kunt u meebeleven voor de prijs van 10 euro. Dus één ticket voor twee films inclusief het optreden van Big Bo.

Programma
13.30 film ‘Rural Blues 1989’
14.30 pauze met alvast een voorproefje van Big Bo
15.00 film ‘Cheesehead Blues re-cut’
16.00 Optreden Big Bo
17.45 Einde

LET OP! Beide films zijn Engels gesproken en NIET ondertiteld.

RURAL BLUES 1989
In 1989 maakten de Nederlandse bluesliefhebbers Ko de Korte (1943) en Tom Haarsma (1946) een road trip door het Diepe Zuiden van de Verenigde Staten, op zoek naar authentieke bluesartiesten zoals die in Nederland zelden meer optraden.

Het was hun bedoeling geluidsopnamen voor privégebruik te maken, maar behalve bandrecorders namen het tweetal ook een videocamera mee. De geluids- en beeldopnamen die ze maakten lagen jarenlang stil nadat Tom Haarsma kort na hun reis ziek werd en overleed. Pas enkele jaren geleden besloot Ko de Korte de beeldopnamen af te laten monteren. Het resultaat is RURAL BLUES 1989, een ongepolijst verslag van een muzikale rondreis door de bakermat van de delta- en hill country blues waarin een groot aantal inmiddels overleden bluesartiesten de revue passeert.

De geluidsopnamen droeg Ko de Korte in 2017 over aan Fat Possum Records, een in Oxford, Mississippi gevestigde platenmaatschappij die voor de ‘old school blues’ doet wat Ry Cooder met zijn Buena Vista Social Club project voor de Cubaanse muziek deed. Het is de bedoeling dat de opnamen gefaseerd op vinyl worden uitgebracht.

In RURAL BLUES 1989 zijn onder meer te zien Jessie Mae Hemphill, R.L. Burnside, Sam Carr, Frank Frost, T-Model Ford, James “Son” Thomas, Othar Turner, Wilburt Lee Reliford, James Archie. In totaal opnamen van 15 verschillende bluesartiesten, waarvan sommigen buiten hun eigen directe omgeving tot nu toe onbekend waren.

CHEESEHEAD BLUES RE-CUT
Adventures of a Dutchman in the Mississippi Delta

CHEESEHEAD BLUES RE-CUT is een muziekdocumentaire die zich afspeelt in Clarksdale, Mississippi, de geboorteplaats van de delta blues en het tweede thuis van Theo Dasbach, oprichter van het wonderbaarlijke Rock & Blues Museum.

In 2011 maakte filmmaker Jan Doense een muzikale road trip door het Diepe Zuiden van de Verneigde Staten. Tijdens een bezoek aan Clarksdale – ooit de woonplaats van o.a. Muddy Waters, John Lee Hooker en Ike Turner - ontmoette hij de Nederlander Theo "Boogieman" Dasbach, een voormalig internationaal bankier die na zijn vervroegde pensioen besloot zijn enorme collectie blues en rock & roll memorabilia van Arum, Friesland over te hevelen naar Clarksdale, Mississippi. Dit werd het Rock & Blues Museum, een van de must-see attracties voor elke muziekliefhebber die Clarksdale bezoekt.

Behalve eigenaar van het Rock & Blues Museum - dat in maart 2019 helaas zijn deuren permanent moest sluiten - is Theo ook een autodidactische muzikant, die dol is op 'barrelhousen in C', én de organisator van de jaarlijkse Second Street Blues Party, waar lokale beroemdheden optraden als wijlen T-Model Ford, Bill "Howl-N-Madd" Perry, Selwyn Cooper en Deak Harp om er maar een paar te noemen.

CHEESEHEAD BLUES RE-CUT beschrijft niet alleen de avonturen van een Nederlander in de Mississippi Delta, maar portretteert ook een stad in een van de armste streken van de V.S., die erin geslaagd is zichzelf opnieuw uit te vinden door de blues levend te houden.

Let op beide in beide films wordt Engels gesproken, deze films zijn niet ondertiteld.